Acne behandeling

Hoe kunnen puistjes ontstaan? 1. Door te veel dode huidcellen en daardoor afsluiting van de uitvoergang van de talgklier 2. Verhoogde talgklierwerkin 3. Micro-organismen 4. Hormonen / menstruatie / zwangerschap 5. Erfelijke factoren 6. Voeding (voedingsmiddelen met hoog vetgehalte bv. chocolade, kaas, noten of met jodium bv. schaaldieren) 7. Stress 8. Mechanische factoren (druk en wrijving; bv. druk van een helm, randje slip) 9. Chemische producten (bv. olie, chloor) 10. Roken
Wat zijn acne micro-organismen (3.)?
Op onze huid leven verscheidende bacteriën, zo ook de Propionibacterie acnes. Dit is een bacterie die bij voorkeur diep in de talgklier leeft en waar weinig zuurstof aanwezig is. Hij produceert het enzym lipase waarmee hij in staat is triglyceriden te splitsen in glycerol en vetzuren.
Het glycerol gebruikt hij als koolstofbron voor zijn groei. De vetzuren zijn afvalproducten die met de talg mee naar de huidoppervlak worden vervoerd spelen een rol als zuurmantel. Bij afsluiting van de talgklier kunnen de vrije vetzuren niet via de huid worden afgevoerd en daardoor raken de talgwanden geïrriteerd waardoor er ontstekingsverschijnselen (de rode, pijnlijke knobbels) ontstaan.
Wanneer de Staphylococces epidermis (ander soort bacterie) in de haarfollikel terecht komt, ontstaan de gele koppen. Zij veroorzaken een bacteriële ontsteking met pusvorming.

Hormonen (4.) hebben een grote invloed op acne, vooral de mannelijke (Androgene) hormonen bv. Testosteron. Zij zorgen oa. voor het indikken van het talg en de sterke verhoorning in de talgklier. Progesteron is bij vrouwen de boosdoener.

Kenmerken acne
U treft acne het meeste aan op het gezicht, de hals, borst/ decolleté en de rug. Zowel vrouwen als mannen krijgen in hun puberteit last van acne, zelfs op latere leeftijd kan men nog acne krijgen. Bij vrouwen is het dan aan te raden om hun hormoonspiegel na te laten kijken, wellicht zijn er te veel mannelijke hormonen (androgenen) in het bloed. Ook is het aan te raden indien men rookt, om hiermee te stoppen (stoppen met roken verminderd acne).
Acne bestaat meestal uit: mee-eters, rode ontstekingen (papels), gele puisten (pustels), verdikte hoornlaag (te veel dode huidcellen) cysten en abcessen.
Er zijn 2 soorten mee-eters: Zwarte of open mee-eters noemen we : blackheads, witte of gesloten mee-eters noemen we whiteheads.

Zie ook mee-eters / comedonen , puistjesHoe kom ik van mijn acne af?
Door niet al te agressieve producten te gebruiken(bijvb. clearasil)deze producten werken sterk ontvettend en de huid reageerd daar juist op en gaat nog meer talk maken. Veel in de zon te liggen in de hoop dat uw huid droger wordt werkt averechts,dit verergerd juist de acne.

Stap 1. Volg het behandelplan
Stap 2 Eet gezond en drink veel water
Stap 3. Neem voldoende nachtrust

Stap4, Maak samen met uw schoonheidsspecialist een behandelplan

Op December 10, 2012